Creatief concept


 

 

 

 

 

 

 


Amsterdam is het historische hart van Holland. In Haarlemmermeer komt een aantal typisch Hollandse kenmerken samen: het op het water veroverde land, de strakke geometrie van de polder, het boerenleven, de bollencultuur, maar ook de vrije tijdslandschappen van de gouden eeuw, grenzend aan het water. Daarbij voegt zich in deze tijd de economische dynamiek, van een zich steeds vernieuwende agrarische sector, maar ook van de concentratie van kantoren en bedrijven rond Schiphol. Vanuit die rijkdom aan belevenissen vertelt PARK21 zijn verhaal, het verhaal van Holland.

Het programma voor attracties in het park gebruikt de bloem, als een beeld dat identiteit geeft aan de locatie, maar ook de verschillende functies in PARK21 op een logische manier aan elkaar verbindt. De bloem staat symbool voor de bollen- en bloementeelt, maar tegelijkertijd ook voor de Nederlandse traditie van innovatie en de bloei van ideeën, cultuur, kennis en creativiteit. Tegelijkertijd kenmerkt het organisatie principe zich door een maximum aan flexibiliteit, bij de ontwikkeling van een sterke en veelzijdige bestemming in het landschap van de randstad.

De bloem als organisatiemodel geeft dan de volgende opbouw:

  • Het hart is het centrum van de Leisure Zone, openbaar toegankelijk en aantrekkelijk om te verblijven, voor bezoekers uit de regio en toeristen, voor jong en oud.
  • De kroon bestaat uit een reeks verschillende attracties, waarvoor toegang geheven wordt.. De attracties worden ontwikkeld in clusters met een gemeenschappelijk thema (de bloemblaadjes).
  • De stengel, in de vorm van de slingerende parklaag, legt de verbinding van het complex attracties met de rest van het park, de recreatieplas, het agrarisch gebied en de verschillende door het park heen gelegen functies.

Met deze benadering kunnen in het park twee verschillende groepen ervaringen onderscheiden worden:

  • Belevenissen met een hoge intensiteit die de bezoekers meenemen en zorgen voor een krachtige en sensationele ervaring. Bij de productie van optredens, voorstellingen, films en shows wordt gebruik gemaakt van de laatste trends en technologieën. De attracties zijn georganiseerd in clusters in de leisure zone, elk met een overkoepelend thema, dat een deel van het verhaal van Holland vertelt.
  • Ervaringen in de praktijk, aangeboden op locaties die, als knoppen aan de stengel, verspreid door het park liggen, of daarbuiten. De bezoeker wordt hier uitgenodigd om mee te doen. Buiten, verweven met het park als geheel, komt het verhaal tot leven. Deze manier van vertellen in meerdere lagen en met verschillende middelen verbindt de onderdelen van het park en biedt de bezoeker een veelzijdig aanbod, dat steeds weer boeit en de verhalen tot leven brengt.

Tenslotte moet ook het ontwerp van PARK21 de innovatieve geest van de Nederlandse cultuur tot leven brengen, met een ontwerptaal die in harmonie is met het landschap van de regio. Landschap en gebouwen moeten in samenhang het verhaal uitdrukken. Uit de lucht tekent het ontwerp van PARK21 zich uitnodigend af binnen en in contrast met de strenge geometrie van de polder.

De betrokken publieke partijen kunnen en willen PARK21 niet alleen realiseren. Zij hebben hierbij de samenleving hard nodig. Ondernemers groot of klein, investeerders, verenigingen, stichtingen, scholen, iedereen kan het park vormgeven. Bent u geïnspireerd door de mogelijkheden die PARK21 biedt? Dan nodigen wij u graag uit.