Polderfiguur Jan Anne Beijerinck wordt onthuld

Op 14 december wordt het tweede polderfiguur, Jan Anne Beijerinck, onthuld. Langs de doorgaande wegen die het park van noord naar zuid doorkruisen komen deze objecten, de polderfiguren. Dit zijn historische personen die een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de Haarlemmermeerpolder. In totaal komen er zes polderfiguren in PARK21. De kunstobjecten zijn van de hand van Richard van Os.

De polderfiguren zijn gemaakt van cortenstaal en aluminium en ongeveer vijf meter hoog. Zij worden met ledlampjes aan de binnenkant aangelicht. Door de geperforeerde gaatjes krijgen de figuren dan letterlijk een gezicht. De figuren geven het NAP, het gemiddelde zeeniveau, op de verschillende locaties aan. Vandaar dat zij verschillen in hoogte. Daar waar de cortenstalen voet eindigt bevindt zich het NAP-niveau.

Op 14 december wordt het beeld van Jan Anne Beijerinck onthuld. Jan Anne Beijerinck (1800 – 1874), vooral bekend vanwege de droogmaking van het Haarlemmermeer en een ontwerp voor gedeeltelijke droogmaking van de Zuiderzee, moest van het ministerie het Haarlemmermeer werkelijk droogleggen. Voor deze droogmaking ontwierp hij de stoomgemalen De Cruquius, De Leeghwater en De Lynden, die het Haarlemmermeer leegpompten.

Vorige artikel