Park van honderden berken op Landgoed Kleine Vennep

Op Landgoed Kleine Vennep in PARK21 is een park van 550 berken aangelegd. De Fins-Nederlandse gemeenschap doneerde de berken.

Je ruikt de geur van de herfst, de bladeren veranderen in een schitterend kleurenspel van oranje, rood en groen. Je waant je op vakantie in een prachtig bosgebied in Finland. Dit gevoel krijg je straks als je door Finland100park loopt.

Finland100park ter ere van de 100-jarige onafhankelijkheid

De Fins-Nederlandse gemeenschap doneerde de berken ter ere van de 100 jaar onafhankelijkheid van Finland. Op 6 december 1917 werd Finland een onafhankelijk land, nadat dit land van 1200 tot 1809 deel uitmaakte van Zweden en van 1809 tot en met 1917 van het Russische Tsarenrijk. Nederland is een van de grootste handelspartners van Finland. Daarnaast heeft een flink aantal grote en bekende Finse bedrijven zich in Nederland gevestigd, zoals Kone Liften, Ittala en Wärtsillä. Ook Haarlemmermeer heeft enkele grote Finse bedrijven binnen de gemeentegrenzen: Sanoma, Nokia en Finnair.

De stichting Finland 100 in The Netherlands organiseert activiteiten in het kader van de 100-jarige onafhankelijkheid. Het Finland100park is een initiatief van Patrice van der Heiden, voorzitter van de Stichting Finland 100. Uiteraard zijn de gedoneerde bomen berken; de nationale boom van Finland.

De berken vormen de Finse vlag
Alle berken vormen samen de Finse vlag. De laan met grote berken symboliseert een vlaggenmast. Aan het begin van de laan komen twee rode granieten pilaren van 1.400 kg per stuk, die speciaal uit Finland zijn gekomen. Op vrijdag 17 november plantte de Ambassadeur van Finland, mevrouw Katri Viinikka, de gedoneerde boom van de Finse Ambassade. Dat is natuurlijk de honderdste boom van de laan. Eén en ander gebeurde in aanwezigheid van ruim 100 donateurs en de ambassadeurs van Zweden en Letland.

Een mooi voorbeeld
Het Finland100Park is een mooi voorbeeld van een publiek private samenwerking van initiatiefnemer Finland 100 in The Netherlands, Landgoed Klein Vennep en de gemeente Haarlemmermeer.

 

 

Vorige artikel Volgende artikel