Flora Fauna actie start in PARK21

Met het planten van bomen en het opruimen van zwerfvuil in PARK21 en in Rijsenhout werd vrijdag 19 januari het eerste voorstel van de Kinderraad, Flora Fauna Actie, uitgevoerd. De Kinderraadsleden gingen zelf aan de slag en werden geholpen door Kinderburgemeester Merel Breur en wethouder John Nederstigt. De organisatie is in handen van NMCX, Centrum voor Duurzaamheid.

Onder een waterig zonnetje opende Sjaak Veeken van NMCX kort na 9.00 uur in de ochtend. De biologische moestuin en de bomenplek in PARK21 waren nogal verregend, maar: “gelukkig is de wind van gisteren gaan liggen. Vandaag is een prachtige dag om een begin te maken met de Flora Fauna Actie.”

Flora Fauna Actie

Op twee locaties werden bomen geplant en zwerfafval opgeruimd. Kinderraadsleden van de Antoniusschool in Nieuw-Vennep planten fruit- en notenbomen bij de biologische moestuinen, gelegen op de hoek tussen de IJweg en de Nieuwe Bennebroekerweg, vlakbij het Klimpark.

Meedenken en meedóen

Gekleed in een warme trui, spijkerbroek en stevige schoenen was ook wethouder duurzaamheid en onderwijs John Nederstigt helemaal klaar om de handen uit de mouwen te steken. “Grote mensen maken weleens grote fouten. Maar soms nemen ze ook hele goede beslissingen. Bijvoorbeeld de beslissing om een Kinderraad in te stellen. Ik ben er trots op dat de kinderen uit Haarlemmermeer zulke verstandige voorstellen hebben ingediend om de aarde een beetje beter te maken. Niet alleen om de kwaliteit van leven nú veilig te stellen, maar ook voor de generaties daarna. En het mooie is, het gaat niet alleen om meedenken, maar vooral om meedóen. Daarom planten wij vandaag de bomen samen. Dus aan de slag!”

Zuurstof

Boswachter Hans Verbruggen gaf nog een toelichting. Hij vertelde onder andere over de verschillende soorten bomen en hij onderstreepte het belang van de aanplant ervan: “een grote boom van zo’n 50 jaar oud, levert genoeg zuurstof voor maar liefst 10 mensen per jaar.”

Als de bomen zijn geplant en de kinderen klaar zijn met scheppen in de koude, glibberige grond, is het tijd om even uit te blazen. Bij het houtvuur was er warme chocolademelk. En aan het gejoel te horen viel die na zo’n geslaagde ochtend in goede aarde. Na het bomen planten, ruimden de kinderen ook nog zwerfafval op.

Vorige artikel Volgende artikel