Anonieme held op een voetstuk

Als er iemand heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de Haarlemmermeerpolder dan zijn het wel de polderjongens, vindt kunstenaar Richard van Os. Zij verdienen meer credits dan ze tot dusverre krijgen. Het doet hem daarom deugd dat de eerste polderfiguur in PARK21 zijn creatie een anonieme polderjongen is.

Wethouder Tom Horn heeft woensdagmiddag 6 september samen met Richard van Os het beeld onthuld, dat een plek heeft gekregen bij landgoed de Kleine Vennep aan de Hoofdweg waar deze hele maand het landschapsfestival Triënnale wordt gehouden. Het is de bedoeling dat langs de doorgaande wegen die PARK21 van noord naar zuid doorkruisen zogenaamde entreeprojecten komen te staan. Naast Een Anonieme Polderjongen krijgen Baron van Verschuer (Rijnlanderweg) en Jan Anne Beijerinck (IJweg) een plek in PARK21. Ook zij zijn historische personen die ervoor hebben gezorgd dat Haarlemmermeer bestaat.

Wethouder Tom Horn zei tijdens de onthullingsbijeenkomst dat het terecht is om veel ophef te maken over de anonieme polderjongens. ‘’Het fundament voor onze gemeente is door deze mensen gelegd. Onder niet altijd weldadige omstandigheden.’’ Het is volgens de wethouder dankzij deze polder- en dijkwerkers dat ‘niet lullen maar poetsen’ nog altijd het credo is in Haarlemmermeer. ‘’Het is de hoogste tijd dat deze anonieme helden op een voetstuk worden gezet.’’

De omstandigheden waaronder zij hun werk, meestal in ploegendienst, moesten doen, waren inderdaad slecht. Ze werden ondergebracht in primitieve keten, met velen tegelijk. Kunstenaar Richard van Os heeft zijn circa vijf meter hoge polderfiguren zo ontworpen dat hun heuphoogte gelijk is aan die van de zeespiegel. Hij beoogt hiermee een emotie op te roepen bij het kale technische feit dat Haarlemmermeer onder de zeespiegel ligt.

Ze staan dus met hun benen in het water. De polderfiguren zijn gemaakt van cortenstaal en aluminium. Het aluminium gaat roesten. Bewuste roest is dat. Zo ontstaat een beschermlaag en refereren de polderfiguren eraan dat Haarlemmermeer virtueel onder water staat. Ook zorgt het aluminium dat de beelden reflecteren. Net als spiegelingen van het wateroppervlak.’’ De creaties worden met LED-lampjes aan de binnenkant aangelicht. Ze zijn daartoe geperforeerd. ‘’Die verlichte gaatjes zijn net waterdruppels."

Richard van Os spreekt met passie over het project. Hij en zijn ontwerpbureau UPPIG zijn geen onbekenden in PARK21. Ook het logo is van zijn hand evenals het straatmeubilair. ‘’Mijn werk voor PARK21 komt neer op het creëren van een ruimtelijke huisstijl. Daarmee krijgt het gebied meer identiteit. Het toevoegen van landmarks zoals de polderfiguren zijn daarbij zeer bevorderlijk.’’

Meer informatie over de polderfiguren: http://www.park21.info/polderfiguren

 

Vorige artikel Volgende artikel