Het witte pomphuisje

Avonturen in het witte pomphuisje

Midden in PARK21 staat het kleinste monument van Haarlemmermeer: het witte pomphuisje aan de Hoofdweg. Nadat in 2014 Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius door een schenking in het bezit kwam van het pomphuisje, ontstond het idee voor een kinderboek. Op zoek naar inspiratie plaatste de stichting een oproep om ideeën en verhalen over het pomphuisje in te sturen.

Fantasieën

Het kleine witte huisje prikkelt de fantasie zo bleek. Naast volwassenen hebben ook kinderen verhalen opgestuurd. Job (12) maakte een verhaal over Piggelmee. "Hij woonde eerst met zijn vrouw in een Keulse pot in de duinen, maar ze wilden een echt huis. Toen zijn ze verhuisd naar het pomphuisje, want dat vonden ze lekker knus." Volgens Liselotte (8) woont er een meisje: Lorelei. "Ze heeft de muren wit geschilderd. Er is altijd muziek, er zijn veel bloemstukken en ze wil er nooit meer weg." Minder lieflijk is het verhaal dat Kaj (8) bedacht over een kikker die in het huisje ging wonen, "want toen kwam er een reiger en die at z’n hele familie op." Maxim (12) maakt het nog gruwelijker. Zijn verhaal gaat over een boze tovenaar die in de kelder onder het gebouwtje mensen gevangen houdt, omdat hij hun energie nodig heeft om van te leven.

Onderaan deze pagina kunt u een film bekijken waarin de kinderen meer vertellen over hun ingezonden fantasie over het pomphuisje.

Kinderboek

Op basis van de vele reacties schreef kinderboekenauteur Patricia Kuiper het boek ‘Er brandt licht in het pomphuisje!’ dat werd geïllustreerd door Rosita van Eijsden. Het gaat over het meisje Kya dat via het pomphuisje terechtkomt in Meerland: het land van de hardwerkende ‘pompertjes’ en van de ‘pimpertjes’, die de polder mooi maken. Kya beleeft spannende avonturen in dit verhaal waarin veel elementen zijn verwerkt van het Haarlemmermeer van vroeger én nu. Zo komt ook PARK21 erin voor: "een enorm park… een polderpark om in te spelen".

Pomphuisje

In de volksmond heeft het pomphuisje mooie bijnamen als ‘Het Paleis op de Dam’ of ‘het huis van meneer Het Heertje’. Het diende om water uit de kavelsloten naar de Ringvaart te pompen. Vroeger stonden er veel van dit soort pomphuisjes in de polder. Dit exemplaar uit 1946 is het laatste dat nog in authentieke staat verkeert. Op 20 november 2015 ontving Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius de Willem Wolff Prijs voor de restauratie van het pomphuisje. Deze prijs ondersteunt initiatieven op het terrein van techniekgeschiedenis. De uitreiking werd gecombineerd met het verschijnen van het boek ‘Er brandt licht in het pomphuisje!’. Wethouder Cultuur Derk Reneman ontstak ter ere hiervan het licht in het pomphuisje.

Vorige artikel Volgende artikel