Bijenpaleis geopend

Het derde Bijenpaleis van de stichting I Love Beeing staat in het eerste deelgebied van PARK21. Wethouder Tom Horn knipte samen met Bruno van de basisschool de Optimist op vrijdag 26 juni het lint door, waarmee de deuren van het Bijenpaleis werden geopend voor de drie koninginnen en hun werksters.

Het Bijenpaleis is een door ORGA architect ontworpen gebouw met plaats voor drie bijenkasten. Doordat het in de publieke ruimte staat, trekt het de aandacht van voorbijgangers. En aandacht van het publiek voor de bijen is hard nodig. Het gaat namelijk niet goed met de bijen. Al jaren neemt de bijensterfte toe.

Wethouder John Nederstigt legde het de aanwezige leerlingen van De Optimist als volgt uit: "Bijen zijn verantwoordelijk voor bestuiving van vele planten en hebben daarom indirect een rol van ongeveer dertig procent in de keten van al het menselijk voedsel. Dat is niet niks. En ik denk dat iedereen dan ook wel begrijpt, dat de huidige bijensterfte ook voor ons, mensen, funest is! Want: veel van wat op ons bord ligt, ligt daar zonder bestuiving straks niet meer. We kunnen bijenkorven en –kasten zo mooi maken als we willen. Dat moeten we ook vooral doen, want wij hebben die hardwerkende bijen heel, heel erg hard nodig. Als er één volk is dat een paleis verdient, dan is het wel het bijenvolk. Een perfecte plek om zo’n paleis neer te zetten is PARK21."

Na het officiële gedeelte gingen de kinderen aan de slag. In de workshops die door de imker vereniging Haarlemmermeer werden gegeven, kwamen zij in aanraking met het leven van de bijen.

Mocht u een kijkje bij het paleis willen nemen, het staat in het gedeelte tussen de IJweg en R-Net. U kunt hier komen via het fiets-wandelpad dat ligt naast het tuincentrum Groenrijk.

 

I Love Beeing is een social venture die door bewustwordingscampagnes, positieve actie en praktijkcursussen stadsbewoners wil laten zien hoe belangrijk bijen zijn voor onze voedselvoorziening. Daarnaast plaatst de organisatie in samenwerking met overheden en het bedrijfsleven Bijenpaleizen en bijenkasten in de urbane omgeving.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige artikel Volgende artikel