Posted on 6 juli 2017
Klimmen op de hoogte die bij je leeftijd past met een maximum van tien meter, in de verdere toekomst misschien zelfs twintig meter. Met een elektrisch skateboard door een geometrisch heuvellandschap suizen, oftewel off road skaten. Je helemaal uitleven op een BMX-parcours. Rustig een kop koffie drinken en van streekproducten genieten in het horecagedeelte in de klimtoren met een weids uitzicht. Het kan allemaal nog deze zomer in PARK21 in klimpark21 van Michael Sevenhuijsen.
Bezorgdheid over de gevolgen van de klimaatverandering, vooral ook voor zijn kinderen en de drang om maatschappelijk iets te betekenen in zijn directe omgeving. Dat zijn de drijfveren van deze uit Brabant afkomstige ondernemer/brandweerman/vader, woonachtig in Nieuw-Vennep. Dezer dagen wordt zijn klimpark, nabij de Bennebroekerweg en speeltuin Kleiland, uit de klei van PARK21 gestampt. Nog deze zomer gaat het hek open voor het publiek. Op het moment dat het vraaggesprek wordt gevoerd, is nog niet precies te zeggen wanneer.
"Ik heb voor deze plek gekozen vanwege de goede bereikbaarheid per fiets en per bus van het openbaar vervoer."
Primeur
Met zijn klimpark heeft Michael Sevenhuijsen de primeur te pakken van de eerste commerciële activiteit in PARK21. In het klimpark zijn straks meer dan 40 verschillende hindernissen, op verschillende hoogtes. En de allerkleinsten kunnen klimmen op een hoogte van 1 meter. Het klimpark is open van april tot november. De eerste winterperiode, die van dit jaar dus, wil Michael Sevenhuijsen benutten om fase twee van zijn project te realiseren zodat hij in 2018 twintig meter de lucht in kan. Hij rekent op een grote toeloop, vooral uit Haarlemmermeer maar misschien ook uit de wat wijdere omgeving. In zijn stemgeluid klinkt trots door. Maar hij vindt het ook spannend.
"Het is een droom waar ik veel wakker van lig."
Geen zandkorrel
De stroom die in het park wordt gebruikt, is zo groen als maar kan want wordt opgewekt met de zonnepanelen die op het dak van de klimtoren komen te liggen. Ook de elektrische skateboards rijden op deze groene stroom.
"En er verlaat geen zandkorrel het terrein ondanks dat er 20.000 kuub grond is afgegraven. Dat is allemaal gebruikt voor het heuvellandschap voor de skateboarders. En zo is de cirkel weer rond. Dat sluit naadloos aan bij het gedachtegoed van de gemeente Haarlemmermeer en bij het concept van PARK21."”
Michael Sevenhuijsen wil liever geen hek om het klimpark heen. Hij heeft een voorkeur voor wat hij een slotgracht noemt. Bij de toegang komt wel een hek.
Inspiratie
Michael Sevenhuijsen is vader van kinderen van tien, acht en twee jaar. Hij vertelt over zijn militaire achtergrond. Zo heeft hij bij de luchtmobiele brigade gezeten. In die tijd maakte hij kennis met de militaire varianten van zijn klimpark: stormbanen en hindernisbanen. Ook speleologie, bergbeklimmen en ander vormen van buitensporten maken hem nog altijd enthousiast en vormen de inspiratiebronnen van zijn project.
"Mijn kinderen ook, ja. De elektrische skateboards, die uit Australië komen, zijn al uitgeprobeerd."
Behoefte
"Ik vind het belangrijk dat kinderen niet alleen maar met I-Pad of I-Phone bezig zijn. Ik merk aan andere ouders dat ze daar ook zo over denken. Het punt is wel dat Haarlemmermeer niet zo veel te bieden heeft voor kinderen en oudere mensen die graag buiten zijn. Ik denk dat het klimpark in een grote Haarlemmermeerse behoefte voorziet. Van jong tot oud en alles wat daar tussen zit."”
De 45-jarige ondernemer, die zichzelf een laatbloeier noemt, voelt zich hierbij gesteund door marktonderzoek.
"Je kunt het klimpark ook bezoeken zonder te klimmen, skaten en te BMX’en. Je bent ook welkom als je alleen het restaurant wilt bezoeken. Dan hoef je geen entree te betalen."”
Uiteraard heeft Sevenhuijsen gedacht aan de veiligheid van de klimmers.
"Waar ze ook aan het klimmen zijn, ze zijn allen gezekerd: aan een staaldraad die door het hele park loopt. Zo houd ik het klimpark spannend, avontuurlijk, uitdagend en veilig tegelijk."”