Fietsen langs erfgoed Haarlemmermeer

Op maandag 18 juni heeft burgemeester Onno Hoes de Verhalenpaal GEZAG geopend, een initiatief van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Voortaan kan iedereen fietsen door het ‘buitenmuseum’ van Haarlemmermeer. Door heel Haarlemmermeer staan 15 zwarte palen die elk een verhaal vertellen over het erfgoed van de polder. Deze zogenoemde verhaalpalen vormen samen een aantal fietsroutes door de gemeente.

Het initiatief van Haarlemmermeermuseum De Cruquius voor de erfgoedroutes ontstond al in 2015. Bewoners en bezoekers kunnen op deze manier wandelend en fietsend kennismaken met de geschiedenis van Haarlemmermeer. Op elke paal staat een woord, dat iets zegt over de locatie, met informatieve tekst en een plattegrond. Een QR-code op de paal geeft meer achtergrondinformatie over de locatie. Op de zwarte palen staan ook lettersculpturen die van afstand te zien zijn en daarmee een zichtbaar punt zijn in het landschap.

Langs de verhaalpalen zijn vier fietsroutes, van 20 tot 45 km, met elk een eigen thema. De gratis fietskaart is te krijgen bij het Cruquius Museum, het Historisch Museum, de VVV in boekhandel Stevens en te downloaden via de website van Haarlemmermeermuseum De Cruquius.

Ook in PARK21 zijn Verhalenpalen te vinden: het pomphuisje, de diepe kavel en de onderduikboerderij. Misschien heeft u de meerpalen met lettersculpturen al naast de fietspaden zien staan?

Naast het zogenoemde ‘buitenmuseum’ is er in het Historisch Museum de tentoonstelling ‘Schakels’. Dit wordt gezien als het reisbureau van de fietsroutes en geeft meer informatie over de bijzondere plekken waar de verhaalpalen staan. De tentoonstelling is tot 16 januari 2019 te bezoeken.

 

Vorige artikel