Inzingen liedjes voor SunBinFish (beeld: gemeente)
Liggend muziek componeren voor SunBinFish in GarageBand (beeld: Lennaert Roos)

Klavertje vier maakt muziek voor PARK21

"We hebben een vis en dat is een SunBinFish prullenbak”
Uit twee klaslokalen in Klavertje vier klinkt swingende muziek. Door het raam zie je meiden dansen onder begeleiding van een docente die keyboard speelt. “Onwijs leuk!’, is het spontane commentaar van één van de leerlingen. “We zingen over een tovervis en een liedje over afval dat je straks hoort als je iets in de prullenbak gooit.”

Een aantal leerlingen van de groepen 6 en 7 van deze basisschool in Hoofddorp volgt drie workshops van kunstenaar Lennaert Roos. Ze zingen twee liedjes en componeren eigen werkjes die worden opgenomen. Vervolgens worden ze in de bijzondere prullenbak ‘SunBinFish’ geprogrammeerd die begin volgend jaar in de speeltuin Kleiland van PARK21 wordt geplaatst. Iedereen die iets weggooit in de visvormige prullenbak krijgt een muziekje of een sprookje te horen. ‘We hebben een vis en dat is een prullenbak’, concludeert een meisje.

Nieuwe Hoofddorpse muziekstijl
“In totaal komen er zo’n 36 muziekmontages”, legt Roos uit. “Ieder kind componeert met onze hulp op de iPad in het programma GarageBand heel eenvoudig zijn eigen muziek. Dat zijn al snel zo’n 3 à 4 fragmentjes per kind. Kinderen zijn nog zo onbevangen. Wat ze maken strookt misschien niet met ons historisch muzikaal besef als volwassene, maar dat is niet belangrijk. Ik laat me graag inspireren door de fusion die ze maken. Dancetracks, gitaar, Chinees, klassiek, alles kan door elkaar. Maatsoorten hoeven niet altijd te kloppen. Misschien ontwikkelen we zo wel een nieuwe ‘Hoofddorpse muziekstijl”, zegt hij met een glimlach.

Staal moet een ziel krijgen
De SunBinFish wordt een stoer duurzaam kunstwerk van staal en hout dat op zonne-energie werkt. Een vis die met zijn kop de grond uitsteekt. “In de vis komt een krijtkastje met krijt om de schubben te kleuren”, vertelt Roos. Hij ziet helemaal voor zich hoe kinderen die uitgerend zijn in de speeltuin daar straks samen kleuren. “Nu moet het staal eerst een ziel krijgen”, zegt Roos. “Door de muziek voor de SunBinFish samen te maken worden veel meer mensen betrokken. Daarnaast vind ik het  belangrijk dat goed afvalgedrag beloond wordt. Opruimen van zwerfafval niet bestraffen maar belonen. Dat is de grondgedachte van de SunBinFish. Natuurlijk hoop ik dat de duurzame boodschap bij iedereen blijft hangen. En dat de band met het milieu en de omgeving blijft.”

Vorige artikel Volgende artikel