Mijmeren in en over PARK21

Het plan is als volgt. Zet de twee PARK21-wethouders John Nederstigt en Tom Horn in de speciale PARK21-wagen op landgoed Kleine Vennep van Dirk Molenaar aan de westkant van de Hoofdweg. Laat hen ‘mijmeren’, zoals ze het zelf noemen, over het recreatiegebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Leg het gesprek vast. Met foto’s, op film en in een artikel. Doe dat als opwarmertje voor de PARK21 Zomerweken, 4-15 juli, die zich voor een deel op deze plek afspelen. Zoals de camping en de openluchtbioscoop.

Sleutel

Zo gezegd zo gedaan. Behoudens dan de entree van de twee wethouders die nogal hilarisch uitpakt. Aan alles lijkt gedacht, op het niet onbelangrijke detail na dat de deur van de wagen met een sleutel moet worden open gedraaid. En niemand heeft dat ding bij zich. Terwijl er druk wordt gebeld, is John Nederstigt al in de weer met hamer en schroevendraaiers. Het lukt hem vrij snel en zonder een spoor van geweld de deur uit de hengsels te krijgen. Als hij en Tom Horn eenmaal in de wagen aan de tafel zitten, met hun rug naar het fraaie weidse uitzicht gekeerd en allerlei ingeschakelde opnameapparatuur voor hun neus, wordt de sleutel alsnog afgeleverd.
De twee zijn dan al goed op dreef. Dat koffie, thee en water ontbreken, doet hen niets. Ze hebben geen spraakwater nodig.

Tom Horn wil weten: 

"John, hoe oud ben jij eigenlijk"

John Nederstigt: 

"Jong genoeg om nog iets heel moois van PARK21 te maken."

Tom Horn blijkt er met zijn vragen vooral op uit dat John Nederstigt zich een voorstelling maakt van een nieuw gesprek, verderop in de toekomst, in de PARK21-wagen op dezelfde plek. Ze komen na wat rekenen uit op 2032 hoewel het ook best zo kan zijn dat John Nederstigt pas in 2034 met pensioen kan.

Tom Horn: 

"Hoe ziet het er hier dan uit, denk je."

John Nederstigt:

"Dan is dit gebied nog steeds een scherpe scheiding tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep maar bevindt het zich wel in een nieuwe wereld."

John Nederstigt en Tom Horn voor PARK21-wagen


De wethouders nog voor zij de wagen in zijn. Foto: Jur Engelchor

Minder met massa bezig

John Nederstigt: 

"Nog steeds zullen hier veel mensen heen en weer fietsen en graag tussen de gewassen lopen. En lekker eten en drinken bij de vele tentjes langs de wegen. Brood eten die door plaatselijke bakkerijen is gemaakt. De boeren zullen er ook nog steeds zijn en ze spelen nog altijd een belangrijke rol in PARK21. Maar ze zijn veel minder met massa bezig. Meer met verkoop aan particulieren. De landbouw heeft een andere positie in de stad ingenomen. We eten minder vlees. De veestapel zal veel kleiner zijn. Ik denk, Tom, dat wij hier dan ook graag zijn. Ook meer kúnnen zijn met die driedaagse werkweek die tegen die tijd is ingevoerd."

Elektrische fiets

Tom Horn:

"Je bent met pensioen, weet je nog? En ik ben dat in 2034 al veel langer. Zie jij een soort Vondelpark voor je? Met picknics. Plezier maken, genieten van wat er zoal wordt gebrouwen en gebakken?"

John Nederstigt:

"Het Vondelpark is nogal een statisch geheel. Hier is veel meer dynamiek. Hier zijn de mogelijkheden om één te worden met wat PARK21 voortbrengt veel groter."

"Wijn uit de wijngaard, brood gebakken door lokale vakmensen. Er wordt weliswaar veel bijgebouwd in deze gemeente de komende jaren maar van dichtbouwen is hier geen sprake. We hebben een luchthaven en uitvliegroutes waardoor dat niet eens kan. De stad zal hier graag naartoe komen."

Tom Horn:

"Maar de mensen die hier komen recreëren, wat doen ze, welke type ontspanning is dan populair, wat zijn de nieuwe gewoonten, de hypes en worden die hier opgenomen? Ik denk bijvoorbeeld aan de elektrische fiets die een enorme vlucht neemt."

John Nederstigt:

"Ik denk dat de lokale mensen nog wel met de gewone fiets komen. En ik denk dat er veel minder bezit zal zijn. Opa Dirk Molenaar of zijn kinderen verhuren hier elektrische fietsen en mountainbikes. En na de rit, kun je hier douchen. Je hebt dus niet zo veel spullen bij je. Maar je wilt wel dat alles voor handen is."

Zorg en onderwijs

John Nederstigt: 

"Je kunt hier ook schoenen uit een kastje trekken en gaan rennen. Onder begeleiding van een coach. Dat kan een dochter van Dirk Molenaar zijn. Want bewegen wordt nog belangrijker dan het nu al is."

Tom Horn:

"Er zal hier ook veel zorg zijn. Permanent. Of dagopvang of weekopvang. Hier kunnen mensen met burn-out-achtige klachten bijkomen. In de open ruimte. ’s Avonds weer naar huis of terug naar het ziekenhuis. En denk je ook niet, John, als onderwijswethouder, dat PARK21 ook voor het onderwijs van grote betekenis kan worden?"

John Nederstigt:

"Absoluut. Binnen vijftien jaar zijn we af van dat systeem met een dak erboven en tot vier uur les. Hier komen sportruimten, gerund door CIOS-studenten. Het onderwijs wordt ter plekke gegeven. In Finland zijn ze al zo ver dat het grootste deel van de lessen zich op het schoolplein afspelen. Hier komt ook de MBO Luchtvaart en Hospitality. Het bedrijfsleven en het onderwijs komen hier uitruilen. Het is hier één grote praktijkschool. Het is ook logisch dat kennisinstituten hier willen zitten. Hier komt het nieuwe onderwijs tot stand. Bedenk dat we voor West-Europa interessant zijn. We zijn gemakkelijk bereikbaar met Schiphol om de hoek. De grenzen in Europa gaan weg. De mensen gaan elkaar nog meer opzoeken. Universiteiten werken meer samen. Hier zijn korte seminars. Alles is hier immers binnen handbereik.”

John Nederstigt en Tom Horn in PARK21-wagen

Animaties en games

Tom Horn:

"En die leisure, hoe zit het daarmee? In het oosten tegen de A4 geplakt. Dat wordt een soort belevingsplek. Met animaties laten we zijn waar we vandaan zijn gekomen." 

John Nederstigt:

"Er komt hier een mix van lokale mensen. Die komen dikwijls. Zoals jij en ik. Uit de regio een keer of twee per week. Die leisure is vooral voor het landelijke en internationale publiek  Er is voor ieder wat wils. Papa en mama zijn aan het mountainbiken en de kinderen vermaken zich met die animaties en games. Allemaal op duizend hectare."

Tom Horn:

"Hier is ook een knooppunt van de belangrijkste  internetverbindingen. Animatie-achtige dingen en die games, dat gaat in elkáár grijpen." 

John Nederstigt:

"We laten Holland zien. Het verleden, het heden en de toekomst." 

Tom Horn:

"Reizen, voeding, de strijd in en mét het water. Er is ook een museum over de oude technieken. Bijvoorbeeld: hoe haal je een deur uit de sponningen? Hoe werkte een versnellingsbak in 1986, hoe hebben we ons eten bereid? En John, hoe zit het hier dan eigenlijk met duurzaamheid?"

John Nederstigt:

"Die is er dan niet meer. Of beter: die zit er gewoon in. In alles." 

Tom Horn:

"Precies. Onduurzaamheid bestaat niet meer, alles zit in de kringloop. En blijft daar ook in." 

John Nederstigt:

"Ja. In dat museum zijn ook vooral dingen te zien van na 1960. Toen zijn we dingen gaan maken om weg te gooien."

Tom Horn:

"Wanneer is PARK21 af. Ik denk nooit. Jij?" 

John Nederstigt:

"Nee, nooit. Zo dynamisch als het hier is, al die ontwikkelingen die komen en gaan." 

Tom Horn:

"Die leisure zal ook voortdurend innoveren. Dat festivalterrein. Als de Rolling Stones daar optreden, zal dat als een hologram zijn. Maar zijn er ook dingen die nooit veranderen?"

John Nederstigt:

"Zo’n boerderij als deze." 

Tom Horn:

"Eens. Als je oude dingen weg haalt, verlies je je identiteit, raak je kwijt waar je vandaan komt. Het verleden moet je proberen in stand te houden. Het grid van de polder zullen we altijd willen laten zien. Tussen de gewassen lopen is ook in 2034 in trek. Een broodje kaas eten van het meel en de kaas van de Parklandboeren ook. Ik zie uit naar ons gesprek in 2034."

Zomerweken

Hoewel veel van de bespiegelingen van de PARK21-wethouders John Nederstigt en Tom Horn over de toekomst van PARK21 gaan, is er toch nu ook al het nodige te beleven, zeker in de Zomerweken tussen 4 en 15 juli met een uitgebreid programma.

Vorige artikel