Niets houdt ons tegen!

Woensdagochtend in alle vroegte, druppelen de eerste kinderen het terrein op van Landgoed Kleine Vennep. De monumentale boerderij aan de rand van PARK21 is de plek waar de Nationale viering van Boomfeestdag 2019 plaatsvindt. Ruim 400 basisschoolleerlingen uit de hele gemeente gaan bomen planten voor een beter klimaat. Bovendien zijn per klas negen kinderen uitgenodigd om aan speciale KinderKlimaattafels samen met politici en ondernemers oplossingen te bedenken voor diverse klimaatvraagstukken.

Het is koud, guur en nat. Het enthousiasme van de kinderen voor het klimaat is er niet minder om. Een meisje, bijna tot haar enkels weggezakt in de modder en verkleumd tot op het bot: “een beetje wind en regen houdt ons echt niet tegen hoor!” En dat is te merken. Vol overgave worden er bijna 1000 bomen geplant.

1000 bomen
Op een plek in de polder waar nog nooit bomen hebben gestaan wordt een heus bos in aangroei gerealiseerd. Ook is er een speciale iepen-cirkel aangelegd. Twaalf iepen staan symbool voor de twaalf provincies en voor de twaalf sterren uit de Europese vlag. De eerste iep werd al voordat de Boomfeestdag echt van start ging geplant door kinderburgemeester Julia Pieters. Samen met grote-mensen-burgemeester Onno Hoes, voorzitter van de Boomfeestdag Albert Verlinden, voorzitter van het landelijke klimaatberaad Ed Nijpels, minister Carola Schouten. Onder toeziend oog van Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en de gastrouw van de dag, wethouder Mariëtte Sedee.

Jonge dromers
Niet alle kinderen gaan direct naar buiten om een boom te planten. Zij nemen deel aan de KinderKlimaattafels. Duurzaam ondernemer Ruud Koornstra spreekt de kinderen toe. Hij heeft meegedaan aan de ‘grote-mensen-klimaattafels’:

"Een fietsenmaker denkt bij het verzinnen van oplossingen aan fietsen. En een bezinemaker aan benzine. Dat is eigenlijk heel logisch. Maar zo gaat het niet lukken, zo bereiken we nooit verandering. We moeten het dus niet béter doen, maar ánders. Daar hebben we dromers bij nodig; jullie!"

KinderKlimaattafels
Aan 14 KinderKlimaattafels gaan basisschoolleerlingen het debat aan met politici en mensen uit het bedrijfsleven. Samen gaan zij oplossingen bedenken voor klimaatproblemen. Wethouder Mariëtte Sedee deed mee bij een van de tafels.

"Ik hoop dat meer bomen planten ook een van de maatregelen is waar kinderen mee komen, want dat is de oudste milieumaatregel die er is en er kunnen nog veel meer bomen bij."

Koonstra:

"We vertrouwen op onze jonge dromers, dat ze met ideeën komen waar wij oude mannen en vrouwen helemaal nog niet aan gedacht hebben…"

Het beste idee van elke tafel wordt een KinderKlimaatdeal. Deze 14 deals worden vervolgens door de kinderburgemeester in Den Haag aan Ed Nijpels overhandigt.

Kinderburgemeester
Voor kinderburgemeester Julia Pieters is het een bijzondere dag. De eerste boom planten, met de taxi naar Den Haag en tussendoor ook nog even geïnterviewd worden door het Jeugdjournaal. Als dank voor haar activiteiten wordt zij ook zelf nog even in het zonnetje gezet. Aan de rand van de iepen-cirkel onthult zij haar eigen Julia-Pieters-bankje. Eenmaal van de verrassing bijgekomen heeft de kinderburgemeester een boodschap voor de politiek:

"Deze KinderKlimaatdeals nú uitvoeren!"

Food teleporter
Aan tafel 9 zitten leerlingen van groep 6B van de Klimop uit Hoofddorp. Vorige week hadden zij al een masterclass gekregen van Joost Hoebink over hoe je het beste kunt debatteren. En dat laten ze zien, heel gedisciplineerd. iedereen krijgt het woord, er wordt goed naar elkaar geluisterd en de argumenten zijn duidelijk. Het onderwerp waar aan deze KinderKlimaattafel over wordt gesproken is ‘mobiliteit’. Oftewel, hoe kunnen we zorgen dat onze mobiliteit minder belastend is voor het klimaat?
 
De oplossingen variëren. Er worden mini-zonnepanelen voor op auto’s bedacht. Fabrieken en vliegtuigen moeten verplicht elektrisch worden, treinkaartjes goedkoper en vliegtickets juist duurder. Het meest begerenswaardig was toch wel de ‘food-teleporter’. Dan hoef je namelijk niet meer op pad om boodschappen te doen, want die worden dan gewoon overgestraald. Handig! Als de volwassenen aan tafel na afloop vragen of de kinderen nog tips voor hen hebben om jonger te worden, klinkt het in koor: “meer gamen”. En omdat de kinderen nu echt niet meer te stoppen zijn: “vaker met ons aan een KinderKlimaattafel!”

Bekijk het filmpje uit het Jeugdjournaal
 
Volgend jaar is Alphen aan den Rijn de gastgemeente voor de 64e editie van de Nationale viering van Boomfeestdag.

Vorige artikel Volgende artikel