Organisatie EK voetbal plant voor iedere wedstrijd in Amsterdam een voetbalveld aan bomen

De organisatie van EURO 2020 in Nederland plant maar liefst 12.000 bomen in gemeente Haarlemmermeer. De 12.000 bomen, verdeeld over drie hectare, staan gelijk aan vier voetbalvelden. Deze staan symbool voor de vier wedstrijden die aankomende zomer in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam worden gespeeld tijdens het EK voetbal. De organisatie wil hiermee een groene bijdrage leveren aan omgeving Amsterdam. Op woensdag 18 maart, tijdens de Nationale Boomfeestdag, zullen de eerste bomen door de betrokken organisaties worden geplant. 

“Als organisatie van dit unieke toernooi in Nederland staan wij met heel veel bedrijven en gemeenten in verbinding. Wij willen niet alleen een prachtig evenement neerzetten waar iedereen van kan genieten, maar we zijn ook zeer betrokken bij onze omgeving. Wij willen daarom vanuit de toernooiorganisatie graag een bijdrage leveren aan een groene leefbare omgeving waar iedereen kan sporten en bewegen”, aldus Gijs de Jong, toernooidirecteur EURO 2020. 

PARK21 

Gemeente Haarlemmermeer en Staatsbosbeheer werken al meer dan 20 jaar samen bij de aanleg van nieuwe bossen in de Haarlemmermeerpolder. Samen omarmen ze het initiatief van de lokale organisatie van het EK voetbal en gaan ze aan de slag met de uitvoering. Dit jaar wordt een deel van de 12.000 bomen geplant; een ‘voetbalveld’ aan bomen in bosgebied Zwaansbroek in de Westflank van Haarlemmermeer. Ook wordt er in PARK21 een symbolisch begin gemaakt met het planten van de eerste bomen. De overige bomen staan, in verband met het plantseizoen, voor volgend jaar maart op de planning. PARK21, gelegen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, is een groeiend park met ruimte voor sport, recreatie, ontspanning en groen. 

“Wij zijn ontzettend blij met het initiatief van de organisatie van EURO 2020 in Nederland om een bijdrage te leveren aan het groen in gemeente Haarlemmermeer. PARK21 wordt hét groene, recreatieve centrum van Haarlemmermeer voor de komende generaties”, zegt Haarlemmermeerse wethouder voor Grootschalig groen Mariëtte Sedee. Collega projectwethouder Mieke Booij (Sport) vult aan: “Ons streven is een groene, beweegvriendelijke omgeving voor onze inwoners en bezoekers.” Ook Staatsbosbeheer is enthousiast. Riena Tienkamp van Staatsbosbeheer: “Het is mooi dat we ook hier bomen planten. Bos en bomen zorgen voor een prettige en gezonde omgeving. Maar ze leggen ook CO2 vast en zijn erg belangrijk bij de aanpak van de klimaatverandering.”

Beeld: Danny de Casembroot

Vorige artikel