Leerlingen aan de slag tijdens Makathon 2019

Slimme plannen voor duurzame ontwikkeling PARK21

Zet een aantal jongeren bij elkaar en drie dagen later staan er zeven innovatieve plannen voor de ontwikkeling van PARK21 klaar voor gebruik. InforMeer is te gast bij de pitches en jury-beoordeling van Makathon PARK21 editie 2019 bij het NOVA College in Hoofddorp. Kanopaden, zonnetorens, slimme sluizen, QR-codes, virtual reality, zoet/zout-waterinstallaties en energiecollecterende voetpaden komen voorbij. Voor de jury is het niet gemakkelijk om een winnaar te kiezen.

Interactie en samenwerking

Tijdens de Makathon gaan vijftig leerlingen van verschillende opleidingen, achtergrond, leeftijd en niveau aan de slag met slimme oplossingen voor vraagstukken op het gebied van water en recreatie in PARK21. Dit doen zij in willekeurig samengestelde teams, samen met coaches vanuit het bedrijfsleven. In deze editie kwamen de coaches vanuit de gemeente en het hoogheemraadschap. De jongste deelnemer is dertien de oudste achttien. “Juist dat maakt zo’n Makathon zo leuk”, zegt een van de organisatoren Ronald Kolk, van het hoogheemraadschap van Rijnland.

“Het is een prachtig proces om te zien. De leerlingen kenden elkaar tot woensdagochtend nog helemaal niet. Ze zaten bij wijze van spreken het eerste uur allemaal achter hun smartphone verstopt. En zie nu die interactie en samenwerking eens!”

Watermanagement, waterbeleving en de recreatieve doelstelling  

De deelnemers krijgen twee cases voorgelegd, watermanagement en waterbeleving. Beide cases komen terug in de recreatieve doelstelling van het park. Het Haarlemmermeer is ruim 150 jaar geleden drooggelegd. Om ook in de toekomst hier droge voeten te kunnen houden heeft het hoogheemraadschap samen met de gemeente maatregelen bedacht. De afwisseling tussen nat en droog, maakt het lastig om het gebied goed te gebruiken. De scholieren zijn uitgedaagd om na te denken over recreatieve elementen in dit nieuwe watersysteem. De tweede case is erop gericht om de maatregelen die in de loop van de 150 jaar genomen zijn, educatief terug te laten komen in het park. Dit versterkt het waterbewustzijn van de inwoners van Haarlemmermeer.

Slim technologie toepassen en een goed verhaal  

Duurzaamheid, toepasbaarheid en slim gebruik maken van hedendaagse technologie zijn voorwaarden bij het bedenken van de plannen. Alle teams hebben zich uitgesloofd voor een gelikte presentatie: apps, QR-codes, computeranimaties, maquettes en prototypes strijden om voorrang naast de goedvoorbereidde verhalen, businessplannen en terugverdienmodellen. Er is een eetbos met abonneerapp, QR-codes, verhoogde wandelsteigers en terpen, een recycleplan door plastic om te smelten tot souvenirs, samenwerking met lokale boeren om de catering in PARK21 te verzorgen en een zoet/zout-waterinstallatie om energie mee op te wekken.  

De winnaar

Als de jury alle pitches en plannen nog even kort samenvat in sterke en originele punten, is het tijd voor de aankondiging van de winnaar van de Makathon PARK21 editie 2019. Team ‘Out of the blue’ wint, met hun idee ‘van meer naar polder’. Uit het juryrapport:

“Team blauw heeft een erg complete businesscase ingediend, verrassende energieopwekkende systemen in hun plan geïntegreerd en goed nagedacht over reclame, omdat je tegenwoordig ook “moet nadenken over de promotie van je promotie.”

Het winnende team wint per lid een drone met camera. Maar belangrijker nog, het plan zal worden meegenomen in de planvorming van de gemeente voor de ontwikkeling van PARK21.

Doel van een driedaagse Makathon is om jongeren te betrekken bij actuele verandervraagstukken van het bedrijfsleven en bedrijven kennis te laten maken met de nieuwe generatie. In de vraagstukken voor de ontwikkeling van PARK21 werken de gemeente en Rijnland al intensief samen. Met dit evenement willen zij geïnspireerd worden door innovatieve oplossingen van jongeren. De deelnemende scholieren studeren aan het Nova College, Kaj Munk College, Hoofdvaart College, Herbert Vissers College (HVX) en College Hageveld.

Vorige artikel Volgende artikel