Stad ontmoet platteland in PARKLANDEN

De gemeente en de boeren van PARKLANDEN ondertekenden op 24 augustus 2016 een samenwerkingsovereenkomst. “Dit geeft ons zekerheid. We kunnen nu nieuwe plannen maken en andere ondernemers uitnodigen om met initiatieven te komen”, zegt boer Kees van Wees. 

De gemeente verpacht dit stuk grond van 60 hectare tussen de Rijnlanderweg en de A4 nu aan de boeren voor een periode van tien jaar. Voorheen was dit telkens voor één jaar. “Het toont aan dat de gemeente in ons gelooft. Van weerskanten zien wij kansen”, aldus Van Wees. 

De agrariërs, geboren en getogen Haarlemmermeerders, zijn akkerbouwer, melkveehouder en kweker. Zij zetten hun boerenbedrijf gewoon voort, maar ontwikkelen daarnaast activiteiten voor ‘burgers en buitenlui’. Zo is al een openbaar toegankelijke fruitboomgaard geplant met Oudhollandse appel- en perenrassen. “Er staan bordjes bij met een QR-code waarmee mensen informatie kunnen krijgen”, aldus Van Wees. Pruimenbomen volgen nog. “Verder konden bezoekers dit voorjaar genieten van het koeiendansen, en in de zomer wandelen over struinpaden tussen de gewassen.” 

Uniek  

Van Wees ziet genoeg mogelijkheden voor ‘ontmoetingen tussen stad en platteland’, waaronder educatieprojecten. “Rondleidingen geven, of kinderen vertellen over voedsel, landbouw en wat er allemaal op een boerenbedrijf gebeurt. Graag wil ik bezoekers laten kennismaken met dit unieke gebied. Je bent midden in de Randstad, maar als je naar links kijkt, heb je drie kilometer vrij zicht en als je naar rechts kijkt idem dito. Daar mogen we met recht trots op zijn.” 

Binnenkort op de agenda.

Op stapel staat op 17 zaterdag september een aardappeloogstdag, waar inwoners van harte welkom zijn. En vanaf 14 september is in de fruitboomgaard drie weken lang de fototentoonstelling ‘Ode aan de landbouw’ te zien, als onderdeel van het culturele evenement de Ringbiënnale.

Meer informatie over de activiteiten en dit gebied vind u op : www.parklanden.nl

Vorige artikel Volgende artikel