Twee winnaars voor ontwerpen entrees

Slechts vijf weken hadden 42 leerlingen van HAVO-4 en VWO-5 van het Haarlemmermeer Lyceum om een ontwerp te maken voor een entree van PARK21. De prijsvraag was uitgeschreven door de gemeente en het Podium voor Architectuur.

Creatieve jongeren

Voor zo’n groot park met zelfs internationale allure zijn mooie entrees nodig. Het projectteam van PARK21 betrok daar creatieve jongeren bij, omdat juist zij gebruik gaan maken van het park en nu al bekend zijn met het gebied. Het Haarlemmermeer Lyceum (locatie Zuidrand) ligt pal naast het park en kijkt erover uit.

Waterwolf en zwaan

Het resultaat van de leerlingen mocht er zijn: zeventien prachtige maquettes die de leerlingen - op een enkeling na - in teamverband hadden gemaakt. Te zien waren onder meer: een waterwolf met een fontein uit zijn bek, een zwaan met aan zijn snavel een bungelende schommel en een groot zinkend houten schip (dat de publieksprijs in de wacht sleepte).

Imponerend

De jury, met als voorzitter wethouder Tom Horn, was onder de indruk: “Wat hier staat, imponeert echt. Ik wil een groot compliment maken aan iedereen. Wij zijn positief verrast hoe mooi en creatief jullie het hebben opgepakt,” aldus de juryvoorzitter. Liefst drie ontwerpen kregen een eervolle vermelding, maar over de juryprijs konden ze niet kiezen. “We hebben dus twee winnende ontwerpen: ‘de deuren’ van Janne en Nienke en ‘de houten palen’ van Romy en Merel.”

Winnaars

Winnares Janne vertelde enthousiast: “Het zijn filosofische deuren die je aan het denken zetten over hoe het landschap erachter eruitziet. Ze kunnen in een vijver, bos of weiland komen en via een route met elkaar verbonden worden.” Ook Romy en Merel stonden te glunderen. “We zijn heel verbaasd. We begonnen met een boom in gedachte, maar kwamen uit bij deze soort takken. Ze vallen op, maar ze gaan ook op in de omgeving,” spraken ze met al veel gevoel voor kunst.

Winnaressen Janne (rechts), Romy en Merel met juryvoorzitter en wethouder Tom Horn.

Foto’s: Danny de Casembroot.

 

Vorige artikel Volgende artikel