Voedselbos in PARK21 krijgt vorm

Op het Parklanden-terrein in PARK21 ontstaat een heus voedselbos! Eind vorig jaar begonnen de Parklanden boeren samen met initiatiefnemer Bram van der Kleij met de voorbereidingen. Op zaterdag 12 maart was het zover: er werden vijftien nieuwe fruitbomen en zo’n 600 planten in het voedselbos geplant. Dit gebeurde door wethouder Mariëtte Sedee, Bram van der Kleij, de Parklanden boeren en ongeveer 20 vrijwilligers.

Het gaat om verschillende soorten appel- en pruimenbomen. De bomen zijn een schenking van de gemeente Haarlemmermeer, die het initiatief van harte ondersteunt. Naast de fruitbomen werden ook zo’n 600 soorten planten zoals een hazelaar, els, mispel en vlier geplant. Dit zijn eetbare planten. 

Goed voor bodem en soorten  

Een voedselbos produceert voedsel en heeft meerdere lagen aan begroeiing. Na het kiezen van de beplanting en het aanplanten doet het bos vervolgens, met een klein beetje hulp, de rest. Niet één gewas maar heel veel soorten bij elkaar. Kunstmest is niet nodig, want het bos voedt zichzelf. Voordeel is bovendien dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Het bos zorgt zelf voor evenwicht. Er wordt het hele jaar geoogst, want de grond ligt nooit kaal.   

Activiteiten op Parklanden  

Parklanden is een gebied van ongeveer 60 hectare dat ligt tussen de westkant van de Rijnlanderweg en de A4. Vier boeren uit PARK21 - Ton van Schie, Paul Munsterman, Abram Rus en Kees van Wees - zorgen voor de ontwikkeling en het beheer van deze grond. Naast hun boerenbedrijf organiseren ze verschillende, leuke activiteiten om ontmoetingen tussen stad en platteland mogelijk te maken. Zoals de Aardappeloogstdag, het Boeren Paasfeest en het jaarlijkse moment waarop de koeien de wei in gaan. Hier wordt nu het Voedselbos Parklanden aan toegevoegd. Zo blijft Parklanden ook in de toekomst een bruisend gebied in PARK21. 

Voedselbank 

Om de week schenken de boeren 300 kilo aardappelen aan de Voedselbank. Met de opbrengst van de activiteiten voor bezoekers financieren zij hier een stukje van en wordt het openbare gedeelte van Parklanden onderhouden. 

Kijk voor meer informatie op de website van Parklanden.  

Foto: Wethouder Mariëtte Sedee plant samen met Bram van der Kleij een fruitboom. Foto: Jur Engelchor. 

Vorige artikel