Zelf oogsten en planten in PARK21, interview Abram Rus

Het wordt zaterdag 12 september één groot oogstfeest. Op die dag mogen inwoners van Haarlemmermeer zelf met de hand aardappelen rooien in Parklanden, een gebied tussen de Rijnlanderweg en de A4 en onderdeel van PARK21. Voor zaterdag 10 oktober staat in hetzelfde gebied een boomplantdag gepland.

Tenminste, als het aan Ton van Schie, Kees van Wees, Paul Munsterman en Abram Rus ligt. De vier initiatiefnemers willen voor de komende jaren een gevarieerd ‘beleefprogramma’ organiseren op hun landbouwgronden die deel uitmaken van PARK21. Dit is nog maar het begin.

“Beide activiteiten zijn een voorproefje van heel veel plannen waar we mee bezig zijn voor dit deel van PARK21”, laat Abram Rus weten. “Al die activiteiten passen bij de manier waarop het gebied nu gebruikt wordt. Want”, hij zegt het met enige nadruk, “we blijven gewoon doorboeren zoals we dat hier al decennia doen. Alleen wel zo dat mensen van dichtbij kunnen meebeleven wat het betekent om bijvoorbeeld tarwe te verbouwen. Of om koeien te houden. Of om een plantenkwekerij te hebben.”

Toelichting

De initiatiefnemers denken dan bijvoorbeeld aan wandelpaden door het gebied met informatieborden. Of een filmpje met een gesproken toelichting. Abram Rus: “Er is een duidelijke behoefte aan ‘weet wat je eet en waar komt het vandaan’. Dat kunnen de mensen hier over een paar jaar zien.”

Voor het zover is beginnen Ton van Schie, Kees van Wees, Paul Munsterman en Abram Rus met twee activiteiten die ieder op zich al de nodige voeten in de aarde hebben: een oogstdag op 12 september en een plantdag op 10 oktober. Twee zaterdagen dus waarop mensen heel direct en tastbaar kunnen ervaren hoe het is om met natuurlijke producten en gewassen om te gaan. Gewoon door zelf met de handen aan de slag te gaan en een beetje hulp van gereedschap. Bij het rooien gaat het om aardappelen, bij het planten om fruitbomen (zeer waarschijnlijk appelbomen) die samen een boomgaard vormen. De vruchten komen uiteraard pas na een paar jaar, maar het is in de tussentijd wel een heel mooi wandelgebied. Zeker als de bomen bloesem dragen.

 

Diverse plannen

Over de verdere plannen op de 60 hectare tussen Rijnlanderweg en A4 en tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep kan en wil Abram Rus niet te veel vertellen. “We hebben diverse plannen om verder uit te werken. En wie met ons mee wil denken – laat van je horen. Zodra het past binnen de bedrijfsvoering en de grond is er geschikt voor, gaan we er serieus naar kijken.”

Die oogstdag staat gepland voor 12 september, maar zoals boeren elke dag ervaren: het weer moet wel meewerken die dag. Is dat niet het geval, dan wordt het 19 september. Een deel van de oogst wordt direct verkocht, een ander deel gaat naar de Voedselbank Haarlemmermeer. Aanmelden voor de oogstdag kan via parklanden@gmail.com.

Voor meer informatie over Parklanden en de plannen van de boeren: www.parklanden.nl.

Vorige artikel Volgende artikel