Over PARK21

Haarlemmermeer is volop in ontwikkeling en tot 2040 groeit het aantal inwoners snel. Dat vraagt om extra ruimte voor het doorbrengen van onze vrije tijd. Daarom werken we aan PARK21. PARK21 is een groeiend park voor iedereen, met ruimte voor sport en ontspanning, landbouw, innovatie, educatie en veel groen. Het park ligt tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, heeft een grootte van 1.000 hectare en is volop in ontwikkeling. 

In het westelijk deel komt het parkhart; een recreatieplas met horeca. Een groene verbinding tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep en de Driemerenweg en de A4 zorgt voor een recreatieve route voor fietsers, ruiters en wandelaars. Op open plekken in het park is ruimte voor sport en spel. In het oostelijk deel komt plek voor een evenemententerrein. Ook komen er verschillende vormen van betaalde recreatie.

De basis van PARK21 is het polderland met de kenmerkende lange rechte bomenrijen en de boerenerven. Sinds de drooglegging van het Haarlemmermeer in 1852 is onze polder dé plek waar vernieuwers blijvend kunnen pionieren. Ook in PARK21 is volop ruimte voor innovatie. 

Download hier de plattegrond.

In PARK21 is van alles te beleven. Het eerste deelgebied is al aangelegd. Hier vind je het sportpark van honk- en softbalclub de 'Hoofddorp Pioniers'. Wandel-, fiets- en ruiterpaden slingeren door het groene gebied. Deze paden brengen je bij verschillende onderdelen in het park, zoals speeltuin Kleiland, het bijenpaleis en de biologische moestuin. Iets verderop liggen Klimpark21 en het Electric Motorcross Park. Bij de Parklanden boeren kun je genieten van een boeren paasfeest en het koeiendansen, in de zomer wandelen tussen de gewassen en in het najaar je eigen aardappels rooien en daar frietjes van bakken. 

Voor het park is een Masterplan opgesteld. In het Masterplan PARK21 staan de doelen en hoofdelementen van het park. Zo is hier bijvoorbeeld in opgenomen dat er over het hele park een parklaag komt. Deze “parklaag” zorgt ervoor dat alle onderdelen van het park met elkaar verbonden worden. De gemeente legt het eerste gedeelte van de parklaag aan.

In 2016 is het Masterplan opnieuw bekeken. PARK21 is vanaf dat moment een ‘kavelgewijze ontwikkeling’. Dit houdt in dat het park stukje voor stukje per kavel of gebied wordt aangelegd. Samen met eigenaren, ontwikkelaars, investeerders en initiatiefnemers kijkt de gemeente per kavel hoe de ontwikkeling kan starten. De gemeente geeft hierbij regels mee en zorgt voor een goede begeleiding.

We ontwikkelen PARK21 niet alleen, maar doen dit samen met inwoners, bedrijven, boeren, investeerders en scholen. De gemeente geeft hierbij regels mee en zorgt voor een goede begeleiding. Dat betekent dat PARK21 stukje bij stukje vorm krijgt en we nog niet precies kunnen aangeven hoe het park eruit komt te zien. In 2030 willen we de basis klaar hebben. Vervolgens willen we het park door laten groeien, samen met initiatiefnemers en investeerders. De planning is dat PARK21 in 2040 klaar is.